Viv Van Dingenen (Veronique) lijdt aan kanker

Viv Van Dingenen

Thuis-kijkers vanaf het eerste uur zullen ze nog kennen, voor recentere Thuis-kijkers zal er nu geen belletje rinkelen. Viv Van Dingenen speelde namelijk van 1996 – 2005 de rol van Véronique Van Sevenant in Thuis. Afgelopen week maakte ze in het Eén-programma Van Gils & Gasten bekend dat ze aan eierstok- en baarmoederkanker lijdt. De reden van bekendmaking is om geld in te zamelen voor Kom op tegen kanker.

Vanavond om 20u25 is de slotshow van de campagne Iedereen tegen kanker te zien op Eén. We wensen Viv  (en alle andere mensen die aan kanker lijden) alvast een spoedig herstel.

Deredactie.be schreef onderstaand artikel over deze bekendmaking:

Viv Van Dingenen lijdt aan eierstok- en baarmoederkanker. Dat heeft de actrice – bekend uit onder meer “Thuis” en “Witse – verteld in “Van Gils & Gasten”. “Ik heb het heel lang voor mezelf gehouden, want dan is het net alsof die ziekte er niet is.” Naar aanleiding van de actie Kom op Tegen Kanker doet Van Dingenen nu toch haar verhaal, “want dan dient die kanker misschien toch nog voor iets”.
“Vandaag gaat het goed”, verzekert Viv Van Dingenen in “Van Gils en Gasten”. Ze heeft intussen vier chemokuren achter de rug. “De eerste week zijn er altijd heel wat kwaaltjes. Ik heb dan drie dagen helse pijnen en constant het gevoel dat ik door mijn knieën zak. Had ik hier 4 dagen geleden moeten komen, dan was ik de trap niet afgekund. Maar in mijn “goede weken” heb ik echt heel veel energie.”

Toen ze de diagnose te horen kreeg, ging Van Dingenen naar eigen zeggen onmiddellijk “in vechtmodus”. Ik was er een beetje op voorbereid, al dacht ik dat het borstkanker ging zijn. Dus het was wel even schrikken dat het “daar beneden” zat. Maar dan had ik onmiddellijk zoiets van “Komaan, ik wil weten wat er moet gebeuren”. En ik heb mijn dossier volledig in handen genomen.”

Het is voor het eerst dat Viv Van Dingenen naar buiten komt met haar verhaal. “Ik heb het heel lang voor mezelf gehouden en enkel aan mijn naste vrienden en familie verteld. In het begin wil je dat zelfs aan niemand vertellen en het zelf verwerken. Dan is het net alsof die ziekte er niet is.”

Zondag is er live-show van “Iedereen tegen kanker”, de inzamelactie van Kom op Tegen Kanker van dit jaar. “Daarom dat ik voor een keer mijn verhaal kom vertellen. Dan dient die kanker misschien toch nog voor iets. er wordt al heel vaak heel veel geld ingezameld, maar als kankerpatiënt vind ik het belangrijk dat er geld naar onderzoek gaat. Als de therapie beter wordt, heb je als patiënt al die andere zorg niet nodig.”

“Naar een wereld zonder kanker?”

Er is dus (veel) geld nodig voor onderzoek naar kanker, bijvoorbeeld voor immuuntherapie. Professor oncologie Filip Lardon is er naar eigen zeggen van overtuigd dat we door nieuwe therapieën binnen tien jaar 80 procent van de kankers “kunnen behandelen, kunnen genezen of op zijn minst kunnen herleiden tot een chronisch behandelbare aandoening”. “Ik denk dat we nu naar buiten kunnen treden met een positief verhaal”, zei hij in “Van Gils & Gasten”.

Hij wil wel voorzichtig omspringen met het woord “doorbraak” om geen valse hoop te creëren. “Maar ik ben toch optimistisch omdat als we alle onderzoeken van de voorbije 10 jaar in beschouwing nemen en daarbij nemen wat de komende 10 jaar zal gebeuren, dan kunnen we heel hoopvol zijn en gaan we naar een genezingskans tot misschien wel 90 procent.”

Dokter Lardon verwacht veel van de immuuntherapie. “Bepaalde cellen van ons afweersysteem – ik noem ze de soldaten van het afweersysteem – proberen de kankercellen aan te vallen, maar ze zijn te zwak. Via een eenvoudige bloedafname kunnen we de cellen uit de patiënt halen. In een petrischaal in een laboratorium creëren we dan een soort vechtarena met de kankercellen, waardoor de soldaten van ons afweersysteem getraind worden. En die cellen spuiten we daarna in bij de patiënt.”

Tijd kopen kost geld

Op dit moment wordt de immuuntherapie enkel bekeken voor long-, bloed en huidkanker. Dus niet voor de twee kankers waar Viv Van Dingenen aan lijdt. “Maar het hoopvolle nieuws is dat we nu een fase1-studie starten onder meer voor eierstokkanker”, aldus professor Lardon. “Er zal nu op wereldwijde basis gekeken worden naar een aantal grote centra die mee patiënten rekruteren om de immuuntherapie uit testen. We doen die test met de achtergrondkennis dat de kans heel groot is dat het zal helpen. Vandaag niet, maar de komende weken, maanden en jaren gaat het wel realiteit worden.”

Het is dus een kwestie van tijd kopen. En tijd kopen, doe je met geld. Dat weet ook actrice Lien Van de Kelder, boezemvriendin van Viv Van Dingenen. Zij zit in de raad van bestuur van de “Foundation” van het UZ Antwerpen. “Dat is een groep mensen die geld probeert in te zamelen voor immunotherapie. Het kost nu 25.000 euro per patiënt. Met het geld dat er vandaag is, kunnen we 10 patiënten per jaar behandelen, er is plaats voor 30. Het huidige onderzoek kan op 4-5 jaar afgerond zijn. Stel dat er zondag 3 miljoen euro extra wordt ingezameld, dan kan van die 5 jaar 3 jaar gemaakt worden.”

“Dat is ook de reden waarom ik mij verhaal doe”, voegt Viv Van Dingenen er ten slotte nog aan toe. “Ik wil ook een pleidooi doen naar de overheid dat men effectief geld gaat vrijmaken. Het is niet voor mij, het is voor alle mensen na mij.”

Bron: Deredactie.be – Gianni Paelinck