“Ik ben enthousiast dat de makers van “Thuis” een verhaallijn over transgenders aanboren. Kijkers die normaal nooit met het thema in aanraking komen, zullen nu bijleren over het proces dat een transseksueel doormaakt.” Zo reageert Joz Motmans van het Transgender Infopunt op de plotwending in de populaire serie waarbij het personage Franky als transvrouw uit de kast is gekomen.
Wat velen al weken vermoedden is in de aflevering van “Thuis” van vanavond bevestigd: het personage Franky voelt zich niet goed in zijn vel als man en wil voortaan als vrouw door het leven gaan. Sterker nog: hij werkt aan een fysieke transformatie met hormonen die hem ook het uiterlijk van een vrouw moet geven.
“Naar mijn weten gaat het om een primeur in een Vlaamse serie”, vertelt Joz Motmans aan deredactie.be. Hij is de coördinator van het Transgender Infopunt, een organisatie waar iedereen met vragen over het transgenderthema en transseksualiteit terechtkan. “De aandacht voor de thematiek is de jongste jaren enorm toegenomen. De makers van “Thuis” spelen met deze plotwending mijns inziens in op een hedendaags maatschappelijk thema.”
Petra De Sutter
Zal de outing van Franky gevolgen hebben in de echte wereld? “Ongetwijfeld. Elke keer een bekende figuur zich als transvrouw of transman uit, zien we een toename van het aantal mensen dat bij ons aanklopt. In die zin kan het verhaal van Franky een duwtje in de rug zijn voor transgenders en transseksuelen die in de kast zitten.”
Motmans haalt spontaan politica en gynaecoloog Petra De Sutter (Groen, kleine foto) aan. “Toen zij als transvrouw uit de kast kwam, was de respons groot. Ze is een ontzettend dankbaar rolmodel. Ze bewijst dat mensen naast transgender of transseksueel zijn tal van andere capaciteiten hebben. Bij Caitlyn Jenner in de VS lag dat anders. Zij is in de eerste plaats een mediafiguur. In haar geval waren mensen vooral verbaasd dat een transvrouw er zo goed kan uitzien.”
“Ik hoop dat de makers alle fases van proces in beeld brengen”
“In het geval van dit thema is het belangrijk dat de makers van “Thuis” de tijd nemen om het verhaal van Franky te vertellen. De transformatie van man naar vrouw is geen proces dat van vandaag op morgen is afgehandeld. Ik hoop dat ze alle fases in beeld zullen brengen, ook wat de reacties van de omgeving betreft. Vaak zijn die aanvankelijk negatief, zoals het personage Frank vanavond heeft bewezen. Later evolueert de houding van velen in de richting van begrip en aanvaarding.”
“Ik ben enthousiast dat de makers van “Thuis” een verhaallijn over transgenders aanboren. Kijkers die normaal nooit met het thema in aanraking komen, zullen nu bijleren over het proces dat een transseksueel doormaakt.”
Bron: VRT, deredactie.be, Alexander Verstraete