“The Joy of being called Joy” (interview met Joy Ann Thielmans)

Het gaat hard voor actrice Joy Anna Thielemans. Elke dag is ze op de buis te zien als Jana uit ‘Thuis’ en op zondagavond kan je haar bewonderen in het alom bejubelde ‘Quiz Me Quick’ naar de hand van Bart De Pauw. Hoog tijd dus voor een gesprek.

 

Het gaat momenteel als een sneltrein voor Joy Anna Thielemans. Je maakt sinds begin dit jaar niet enkel deel uit van de hoofdcast van het immens populaire ‘Thuis’, maar je schittert ook in de prachtige reeks ‘Quiz Me Quick’. Wat doet dat met een jonge vrouw van 20?

JOY ANNA: Het maakt me ongelooflijk gelukkig! Ik beleef eigenlijk al meer dan een jaar een droom en ik wil dat ook elke dag, elke minuut blijven beseffen. Ook het gevoel dat ik bijleer en de reacties die ik krijg doen me overlopen van geluk. Maar dat is ook net het belangrijke, ik ben nog maar 20 en ik wil nog niet nadenken of plannen wat er in de toekomst gebeurt, dus vooral heel veel genieten en we zien wel hoe het loopt..

Het laatste jaar besef ik dat ik ongelooflijk positief ben ingesteld. Ik zie in alles ‘the joy’…

 

Wat zijn de grootste verschillen tussen de opnames voor een dagelijkse soap zoals ‘Thuis’ en acteren in een prestigieuze reeks als ‘Quiz Me Quick’?

JOY ANNA: Ik ben er zeker van dat onze kijkers bewondering en respect voor ‘Thuis’ hebben. In dit opzicht is ook ‘Thuis’ eigenlijk een prestigieuze (soap)reeks. De grote verschillen? Wel, bij ‘Thuis’ zit ik nu al een jaar, in het begin wordt je in een ‘cluster van mensen’ gedropt die elkaar al door en door kennen en weten hoe het treintje loopt. Ze kennen de snelheid, van bijvoorbeeld de studio-opnames, de manier van werken, de personages, de decors en weten perfect hun tijd en werk in te delen. Ik kende dat allemaal nog niet en dwarrelde wat rond, omdat het zo ongelooflijk veel indrukken waren van zoveel mensen die perfect wisten wat ze moesten doen. En nu, een jaar later, begin ik meer en meer die rust ook te voelen omdat ik het reilen en zeilen begin te kennen en nu mijn eigen weg kan uitstippelen en kan helpen hier en daar.

Bij ‘Quiz Me Quick’ betreft het een kortere draaiperiode, waarin een groep mensen samen constant zoekt naar het perfecte, de perfecte combinatie van licht, camera, decor, personages en hiervoor ook iets meer tijd krijgt, die tijd brengt een rust met zich mee. En dat was fantastisch, je zocht allemaal samen naar de perfectie. Dus eigenlijk zijn er vooral veel gelijkenissen, maar is het de tijd die het verschil maakt. Het eindresultaat is dan weer hetzelfde, iets waar iedereen die er aan werkte trots op is.

 

Je verdient niet enkel de kost als actrice, maar je hebt buiten je acteerwerk nog een job in de PR. Hoe valt dat allemaal te combineren?

JOY ANNA: Ik heb sinds enkele maanden meer en meer draaidagen voor ‘Thuis’, dit mede doordat ik gestopt ben op school. De combinatie PR-acteren lukt best goed omdat we in het PR-bureau met deadlines werken. Het is geen 9 to 5 job waarbij ik op kantoor moet zitten, de to-do’s moeten op tijd klaar zijn en het contact met de merken moet onderhouden worden. Ook bij ‘Thuis’ heb ik geen 9 to 5 job, soms werk ik halve dagen, soms zit ik op de set van 7 tot 18u, maar telkens wanneer ik een vrij moment vind dan probeer ik het in te vullen met bijvoorbeeld een onderdeel van mijn PR-todo lijst.

 

Als we eens lekker voyeuristisch doen en door je Instagram-foto’s neuzen, dan valt het ons op dat je gek bent van lekkere koffie’tjes en verse thee’tjes, het liefst in bijhorende modieuze kopjes met zelfgebakken wafeltjes en koekjes ernaast. Waar kan je echt van genieten en vooral hoe romantisch is Joy Anna?

JOY ANNA: Waar ik echt van kan genieten? Van rust, en die zoek ik op. Bakken, koken, lezen, in bad gaan, tekenen, afspreken met vrienden dat zijn allemaal momenten waarin ik rust vind en zoek. Romantisch ben ik denk ik onbewust. Ik steek gewoon graag enorm veel tijd en moeite in mooi eten, in het creëren van een gezellige omgeving. Romantiek is misschien ook iets dat me rust brengt, gewoon het besef van de schoonheid en de simpele dingen in het leven.

 

Je woont ondertussen alleen, ergens in het Antwerpse. Welke plekjes zoek je vaak op in Antwerpen? 

JOY ANNA: Antwerpen is mijn stad, das besefte ik al sinds ik klein ben. Ik ben hier gewoon echt ongelooflijk graag, van Noord tot Zuid. Alle koffiehuisjes en sushi-restaurants ken ik uit mijn hoofd maar er zijn ook plekken die ik met weinig mensen deel, waar ik graag alleen naartoe ga. Ook de musea, heel veel winkelstraten en de ongelooflijk mooie theaters bezoek ik zo veel mogelijk.

 

Hoe zou je jezelf omschrijven in één zin?

JOY ANNA: The Joy of being called Joy. Het laatste jaar besef ik dat ik ongelooflijk positief ben ingesteld. Ik zie in alles ‘the joy’ – dat merk je ook op Twitter, bij elke tweet staat een #thejoyofbaking of #thejoyofacting-hashtag omdat ik overal ‘the joy’ van inzie. Ik denk dat die ‘the joy’ inzien een soort van besef voor me is, en dat besef is ongelooflijk belangrijk voor me. Ik wil blijven ervaren wat ik meemaak en niet beginnen zweven. Ik wil blijven wakker worden en denken ‘Joy, wat je allemaal meemaakt is echt niet zo normaal’ en genieten genieten genieten…

Ik ben niet het soort vrouw dat rozen op tafel zet bij een romantisch diner, ik serveer dan wel cupcakes met rozensmaak of zo…

 

Als je zelf mag kiezen en je had er de tijd voor, voor welke reisbestemming zou je vandaag nog je koffers willen inpakken?

JOY ANNA: Mexico, New York, Australië, Afrika, Nieuw Zeeland. Ik wil gewoon ongelooflijk graag op reis, maakt niet uit naar waar, er staat nog zoveel op mijn to-do lijst, ik wil de wereld nog verkennen, alles onderzoeken en vooral leren kennen en indrukken opdoen. In Juli plan ik een grote reis en ik kan nu al niet meer wachten.

 

Sta je binnenkort nog eens op de planken of is er iets nieuws op televisiegebied in het verschiet?

JOY ANNA: Daar kan ik spijtig genoeg nog niets over meegeven.

 

Joy Anna, ongelofelijk hard bedankt voor dit openhartig interview! Dat er nog vele interessante rollen op je pad mogen komen waar je ontzettend veel #joy aan kan beleven.

 

Bron: De Téve Kijker

Afbeelding © VRT