Myriam Bronzwaar: “Julia’s verdwijning is de leukste verhaallijn uit mijn “Thuis”-carrière”

Julia is terug

We dachten allemaal dat 18 november 2016 de laatste dag van Julia was, maar niets was minder waar. Zo’n drie maanden later, op 15 februari 2017, staat Julia levend en wel terug in het Thuis-dorp. Kirsten Sokol van Deredactie.be schreef een artikel over de terugkeer van Julia… 

Ze is terug: na een mysterieuze verdwijning van ruim drie maanden heeft Julia opnieuw haar entree gemaakt in “Thuis”. Zonder daar veel woorden aan vuil te maken. Voor actrice Myriam Bronzwaar betekent dit het einde van de zwijgplicht over haar tijdelijke pauze in “Thuis”. “Heel fijn dat ik mijn tanden in dit verhaal mag zetten”, zo vertelt ze in een gesprek met onze redactie.
“Thuis”-fans kunnen opgelucht ademhalen: hun geliefde personage Julia heeft haar verdwijning overleefd. Met de woorden “ik ben terug” zocht ze meteen haar dochter Paulien op. “Ik had geen inspraak in de manier waarop mijn tijdelijke pauze werd vertaald naar het scherm. Voor de scenaristen is het niet eenvoudig om zoiets uit te werken”, vertelt actrice Myriam Bronzwaar.

“Toen ik het scenario las, was ik meteen superblij. Ik heb 9 jaar gewacht op zo’n verhaallijn. (enthousiast) Je voelde al een tijdje dat Julia de pedalen aan het verliezen is. Om niet te zeggen dat ze begint te flippen (lacht). Als actrice is dat gefundenes Fressen, véél fijner om te spelen dan de vrolijke, goedlachse vrouw met wie alles goed gaat. Ineens kreeg ik een verhaal met body, waarin ik me kon uitleven. Daar ben ik de schrijvers zéér dankbaar voor.”

 

Julia vs. Myriam

Voor Bronzwaar is dit zonder twijfel haar leukste opnameperiode, sinds de start van haar “Thuis”-carrière in 2007. “In eerdere seizoenen heb ik leuke dingen gedaan samen met personage Cois. Ik heb me toen ziek gelachen. Maar de getormenteerde Julia is zonder twijfel het leukst om te spelen.”
Hoewel Bronzwaar geregeld diep moet gaan op de opnameset, kan ze de knop van Julia naar Myriam gemakkelijk omdraaien, ook na heftige scènes. “Dat is het verschil tussen theater en televisie: op de planken zet je een zoektocht neer, op het moment zelf, met een bepaalde spanningsboog. Bij de opnames van een soap moet je op korte tijd veel intense gevoelens kunnen opwekken, zonder aanloop daarnaartoe. Dat maakt het ook gemakkelijker om de dingen af te sluiten.”

 

“Combinatie tv en theater is optimaal”
Het theater is de reden waarom Bronzwaar – op haar eigen vraag – van begin september tot eind december van de “Thuis”-set verdween. “De combinatie tv en theater is me in het verleden al zuur opgebroken. (Bronzwaar had ooit een burn-out, nvdr). Ik heb geleerd om te doseren, en af en toe “nee” te zeggen. Je kan je lichaam niet ongestraft tot het uiterste pushen”, zegt ze. “Ik heb geweldige bazen die me die ruimte geven. Als het louter van mij afhangt, dan neem ik ooit nog eens zo’n theaterpauze. Je moet je eigen leven leiden en je dromen durven najagen.”

“Maar ik ben na 10 jaar “Thuis” nog altijd enorm blij met mijn rol”, benadrukt ze. “Hoe langer je erin zit, hoe leuker het wordt. En dan te bedenken dat ik oorspronkelijk was gecast als onenightstand van Frank Bomans! (lacht). Natuurlijk weet ik intussen hoe Julia in elke mogelijke situatie zal reageren. Als acteur is het natuurlijk het summum van de job om een personage vanuit het niks te creëren. Daarom werkt de combinatie van “Thuis” met theater voor mij optimaal.”

 

“Realiteit en fictie lopen in “Thuis” vaak door elkaar”
Dat Bronzwaar met haar terugkeer in “Thuis” opnieuw over de tongen zal gaan, vindt ze moeilijk te vatten. “De impact van dat dagelijkse miljoen kijkers is iets vreemds, maar ik kon er de voorbije maanden al niet omheen”, vertelt ze.

“Na een theatervoorstelling spraken mensen me niet aan over wat ze gezien hadden op het podium. Ik kreeg meestal de reactie “oh, je leeft nog, wat een opluchting”. Ook meegemaakt: tijdens een wandeling met mijn hond maakte een man op de fiets rechtsomkeer, nadat hij me had herkend. Gevolgd door de uitspraak: “hier zit je dus, ik dacht dat je dood was”, zegt ze. “Gek hoe erg realiteit en fictie soms door elkaar lopen. Ik sta er versteld van hoe hard mensen met mijn verdwijning bezig zijn.”

Hoe de actrice omgaat met die reacties van fans? “Het is hartverwarmend om te voelen hoe graag onze personages gezien worden. “Thuis” is voor veel kijkers een vorm van therapie. Maar het viel me wel zwaar dat ik op geen enkel moment mocht zeggen dat ik zou terugkeren in “Thuis”, zeker na enkele misverstanden daarover in de pers. Als mensen met hun hele hart en ziel kwamen zeggen “ik vind het zo erg dat je eruit bent”: dan heb ik echt op mijn tanden moeten bijten.”

 

Hoe ziet de toekomst eruit voor Julia?

“Ik hoop dat de makers nog een tijdje op dit verhaal doorgaan. Maar het gaat in elk geval nog even slecht met Julia. Tot De Plotse Ommekeer”, aldus Bronzwaar. Of Julia mag hopen op nog wat geluk in de liefde? “Dat mag van mij zeker, al is het in de “Thuis”-context nog maar de vraag of dat goed afloopt (lacht).”

 

Bron: Kirsten Sokol – VRT Deredactie.be