Het nieuwe ‘thuisgezin’

Op maandag 26 november valt een onstuimig nieuw personage met de deur in huis in ‘Thuis’. Judith Van Santen, een nonchalante maar plichtsbewuste flapuit, wordt de nieuwe dokter in dokterspraktijk De Decker. Judith is net terug single en mama van Emma en Stan, die ook op 26 november hun intrede maken in ‘Thuis’. De rol van Judith wordt vertolkt door Katrien De Ruysscher, die van Emma en Stan door Elise Roels en Jannes Coessens.

Nu Geert (Peter Rouffaer) de knoop heeft doorgehakt en de praktijk zal verlaten, moeten de dokters op zoek naar een vervanger. Tijdens die zoektocht stoten ze op maandag 26 november op Judith Van Santen (Katrien De Ruysscher). Op papier is zij de ideale kandidaat, maar haar sollicitatie lijkt uit te draaien op een fiasco. Tot grote frustratie van Geert en tot de ontgoocheling van Ann (Monika Van Lierde) laat Judith uren op zich wachten. Wanneer ze dan uiteindelijk aankomt in de praktijk, is ze helemaal uitgeregend en met modder besmeurd, én heeft ze haar twee kinderen mee: Emma (12) en Stan (11) Van Damme.

Wat bij Judiths vertrek het perfecte plan leek, eindigt in één grote chaos. Typisch Judith, maar op het moment zelf voelt ze zich verschrikkelijk gegeneerd en gieren de zenuwen door haar lijf. Geert heeft het tegen dan al opgegeven en laat Ann de sollicitatie alleen afhandelen. Judith vreest dat het een verloren zaak is, maar wanneer er ten huize Marianne een ongelukje gebeurt, bewijst Judith zichzelf door koelbloedig te blijven en kordaat te handelen. Voor Ann is het meteen duidelijk; Judith Van Santen wordt haar nieuwe collega.

 

FRISSE WIND

Met de komst van Judith waait er een frisse wind door het doktershuis, en ook voor Judith lijkt het een gedroomde nieuwe start. Een nieuwe job bij leuke mensen, en op de koop toe een nieuw huis! Dankzij een gouden tip van Nancy (Ann Pira) kan ze immers de loft van Femke (Vanya Wellens) overkopen.

Judiths nonchalance en spontaniteit charmeren zowel Ann als Geert en zelfs Marianne (Leah Thys) vindt haar een goede aanwinst. Voorlopig toch, want hoe lang zal het duren vooraleer Judith uit haar gratie valt? Ondanks Judiths chaotische trekjes klikt het heel goed met dokter Geert. Meer nog, hij raakt zelfs gecharmeerd door haar spontane karakter. Geert mag op zijn twee oren slapen; ze is een waardige vervanger. Maar zal hij nog willen vertrekken? En hoe zal Judith reageren wanneer ze ontdekt dat Ann verantwoordelijk is voor het overlijden van Madeleine (Alice Toen)?

 

NET WEER SINGLE

Judith heeft enkele jaren in Australië gewoond, waar ze samen met haar ex-man, Kurt Van Damme, werkte als flying doctor. Intussen is ze al zes jaar terug in België en net gescheiden van Kurt. Als kersverse alleenstaande moeder gaat ze op zoek naar een nieuwe praktijk die meer is afgestemd op haar gezinsleven. Judith wil absoluut vermijden dat haar kinderen, Emma (Elise Roels) en Stan (Jannes Coessens), lijden onder de nieuwe situatie. Ze probeert hen op te voeden met de juiste waarden en streng te zijn wanneer het nodig is. Maar Kurt heeft daar soms andere opvattingen over, en dan kan het wel eens botsen.

 

KATRIEN DE RUYSSCHER

De rol van Judith wordt vertolkt door Katrien De Ruysscher (°1978), die in 2000 afstudeerde aan het conservatorium in Brussel. Tijdens haar laatste jaar werd ze gevraagd om de hoofdrol te spelen in de serie Veel geluk, professor, naar het gelijknamige boek van Aster Berkhof. Tegelijkertijd trad ze toe tot het vast ensemble van de KVS in Brussel. Ze speelde de jaren daarna in verscheidene producties bij onder meer De Queeste, KVS, NTGent, Toneelhuis en het Raamtheater. Op televisie was ze te zien ze in ‘Dennis’, ‘Stille Waters’, ‘Thuis’ (in 2007, als Nele), ‘De Hangende Harry’s’ en ‘Dag & Nacht: Hotel Eburon’. Ze had ook verschillende gastrollen in onder andere ‘Witse’, ‘Flikken’, ‘Kinderen van Dewindt’ en ‘Aspe’. Momenteel is Katrien te zien in het humorprogramma ‘Lekker Windje’ op Ketnet.

 

JUDITHS KINDEREN: EMMA EN STAN

Judith komt niet alleen aanwaaien in ‘Thuis’, ze brengt ook haar kinderen Emma en Stan mee. Emma Van Damme is twaalf jaar en de oudste van de twee. Na de scheiding van haar ouders is ze veel mondiger en volwassener geworden. Ze houdt zich sterk en zet af en toe een grote mond op. Maar eigenlijk wil ze niks liever dan haar ouders terug bij elkaar krijgen, en dat steekt ze niet onder stoelen of banken. De rol van Emma wordt vertolkt door Elise Roels.

Stan Van Damme is een jaar jonger dan zijn zus. Hij is elf jaar en zit in het zesde leerjaar. Hij is veel gevoeliger dan Emma, maar zal niet zo snel over zijn gevoelens praten. Stan klampt zich vast aan zijn moeder en verwijt zijn vader de breuk. Hij kan zich ook heel erg ergeren aan de chaotische levensstijl van zijn moeder. De rol van Stan wordt vertolkt door Jannes Coessens.

 

ELISE ROELS

Elise Roels (°1998) kruipt in de huid van Emma Van Damme. Elise heeft nog twee jongere broers en een jongere zus. Ze gaat naar school in BimSem in Mechelen en zit in het derde jaar Latijn. Haar grote passie is acteren. Ze volgt dictie, voordracht en drama aan het Conservatorium van Mechelen. Elise speelt ook al vier jaar bij het theatergezelschap Theater Korenmarkt, en dit jaar zal ze te zien zijn in het stuk Satergetater. Elise maakt haar televisiedebuut bij ‘Thuis’.

 

JANNES COESSENS

De rol van Stan Van Damme wordt vertolkt door Jannes Coessens (°1999). Jannes komt uit Lubbeek en heeft één oudere broer, twee jongere broers en een jonger zusje. Hij studeert Moderne talen-Wetenschappen aan het Sint-Jozefscollege in Aarschot. Al zes jaar lang volgt Jannes Woord en Drama aan de muziekacademie van Tienen. Hij speelt ook al vier jaar toneel bij het Tienertheater van CC De Borre in Bierbeek. Net als voor Elise is het ook voor Jannes de eerste keer dat hij voor televisie gaat werken.

 

Afbeeldingen © VRT