“Er wordt omhoog gepoept, ja. So what?”

Er is al heel wat inkt gevloeid over de zaak-De Pauw, maar ook ‘Thuis’-actrice Leen Dendievel (33) reageert  fel. “Er wordt omhoog gepoept, ja. Als die vrouwen dat graag doen: so what?” zegt ze in een interview met Humo, wanneer ze samen met Zuhal Demir (37) en Heleen Debruyne (29) het jaar van de vrouw onder de loep neemt.

Nadat VRT de samenwerking met Bart De Pauw stopzette na klachten over grensoverschrijdend gedrag, kwamen er heel veel verschillende reacties van woede en ongeloof. Machtsmisbruik en seksuele intimidatie werden gehekeld, maar op sociale media kwam er ook kritiek op een ander fenomeen. Sommige speelsters zouden bewust gebruikmaken van hun seksualiteit om een stap verder te komen in hun carrière.

 

Dat haar collega’s zichzelf een weg naar de top slapen, daar is de actrice van overtuigd. Dat moet kunnen als de vrouwen daar zelf geen problemen mee hebben, vindt de vrouw. “Maar zelf zou ik nog liever werkloos zijn”, nuanceert Dendievel, die vooral bekend is van haar rol als transgender Kaat Bomans in de soap ‘Thuis’. Volgens haar zijn er zeker ook mannen die het doen. “Er wordt alleen minder over gepraat.”

“Seks was lang het enige machtsmiddel van vrouwen om zich in bepaalde kringen binnen te werken. Je kunt hen niet kwalijk nemen dat ze dat aangrepen”, springt radiopresentatrice en schrijfster Heleen Debruyne haar bij.